Inspiration

Oavsett om du väljer att cykla på smala skogsstigar genom skyddad 400-årig gammelskog eller längs strandkanten efter någon av Sandöns många och långa stränder så är det en naturupplevelse av hög klass. Få öar passar fatbikes bättre. Med de breda däcken går det utmärkt att cykla i den mjuka, tjocka sanden som ofta dyker upp lite här och var på Sandön. Men det är strandcyklingen som är extra utmärkande för Sandön. Ja, det går faktiskt alldeles utmärkt att cykla en bit ut i vattnet också. Många stränder på Sandön är riktigt långgrunda. Skogsstigarna på Sandön är många, långa och vackra.

Vi tipsar dig om de bästa cykelstigarna och andra fina smultronställen på ön. Här kan du ladda ner den till din telefon och se var du befinner dig på Sandön. På kartan har vi märkt ut bra badställen, fina cykelstråk och andra besöksvärda platser.


Det är ingen slump att vi på Fatbike Adventures väljer Sandön som sommarbas för vår cykeluthyrning. Delägarna är stugägare på ön sedan många år tillbaka vilket gett oss en extremt god kännedom om ön och dess fantastiska natur och härliga cykelstigar. Fatbike Adventures värnar om Sandöns rika djurliv och unika natur. Det är den som gör Sandön så speciell. Därför cyklar vi på de befintliga stigar och sandvägar som finns, ren sand, samt på stränder där högvattnet eller vinden med tiden suddar bort de små spår vi lämnar. De känsliga mossor och lavar som ligger löst på sanden är det absolut förbjudet att cykla på eller förstöra.


Få öar i Luleå skärgård är lämpade för cykling men Sandön, som är Luleås klart största ö, är utmärkt för detta.

Den väg som går genom ön är cirka 1.5 mil lång, med alla stigar som går över hela ön går det att få ihop många mils cykling. För den riktige äventyraren som vill se hela ön går det utan problem att cykla en hel dag. Vill du ta en kortare tur på bara någon timme rekommenderar vi baksidan av Klubbviken där kan du stanna till, kanske cykla på stranden och i vattnet, för att sedan ta ett bad innan du cyklar tillbaka.


Klubbvikens Havsbad är enligt vår mening ett av Sveriges vackraste havsbad. Ljusa sommarnätter i kombination med den norrbottniska skärgården är en svårslagen kombination. Till Klubbviken tar du dig lätt med någon av turbåtarna som går flera gånger varje dag. I Klubbviken finns möjlighet till övernattning, restaurang, nöjen samt givetvis bad i Bottenviken och en bastu om du vill värma dig efteråt. Aktuell turlista finner ni på här Skärgårdstrafik.Vi ses!


Fatbike Adventures AB